Python’a Giriş

Eshagh Shahnavazi
3 min readOct 23, 2021

100 Days of Code serimiz devam ediyor. 100 Days of Code serüveni hakkında merak ediyorsanız önceki yazımı okumanıza tavsiye ediyorum.

Önceki yazımda bahsettiğim gibi kodlamaya başlarken Python dili ile başlamıştım. 100 Days of Code serimize de Python dilinin temelleri ile başlıyoruz. Ardından Opencv öğrenerek bilgisayarlı görme (Computer vision) dünyasına giriş yapacağız.

Yol Haritası

100 Days of Code serüvenimizin ilk 4 haftasına Python öğrenerek devam edeceğiz. Her haftayı dilin belirli alanlarını öğrenmeye ayıracak şekilde 4'e bölmeye karar verdim. Tabi şunu da unutmamak lazım, bir dile bu kadar kısa sürede hakim olmamız mümkün değil. 4 hafta boyunca günlük pratik yaparak öğreneceğimiz bilgiler, ilginç projeler geliştirmek ve dilin temellerini anlamamız için yeterlidir.

1.Hafta: Python temelleri, Temel sözdizimi (syntax), Geliştirici ortamının kurulması, Temel çalışma prensibi,Temel kodlama pratikleri.

2.Hafta: Programlama paradigması → Nesne tabanlı ve fonksiyonel programlama modelleri (Object-Oriented and Functional Programming Patterns).

3.Hafta: Python dekoratörleri, Modüller, Üreteçler (Generators), Hata yakalama ve ayıklama.

4.Hafta: File I/O, Düzenli ifadeler (Regular Expressions), Test etme, Python kullanarak komut dosyası oluşturma.

Ekstra (Zaman uygunluğuna göre): Veri kazıma(Data Scraping) , Sunucu kurulumu, Makine öğrenme temelleri

1.Gün

Python hakkında araştırma yaparken Python kurucusu Guido van Rossum, Python dilinin hikayesini anlattığı bu harika videoyu buldum.

Python nasıl çalışıyor?

Python programlama dilinin nasıl çalıştığını araştırırken çok kompleks yazılar ve makaleler ile karşılaştım. Şimdi bunu basit kelimeler ile anlatmaya çalışacağım.

Python, yüksek seviyeli yorumlamalı bir programlama dilidir. Kabaca süreç şöyle işler; siz kodu yazarsınız, bilgisayar bunu derler ve/veya yorumlar, bunun sonucunda, Python özelinde “bytecode” denilen bir yapı ortaya çıkar. Bytecode 0’lar ve 1’ler değil. Aslında bytecode bilgisayarın temelde anlayacağı yapının bir önceki halidir. Yazdığımız kod bytecode dosyalarına dönüşür, komut komut işlenerek yerel makine diline çevrilir ve çalıştırılır. Python’u kurarken aslında yüklediğimiz şey yerel makine ile birlikte Python yorumlayıcısıdır.

Python yorumlayıcısının farklı sürümleri vardır:

Her birinin kendine has özellikleri vardır. Daha fazlası için bu kaynağı inceleyebilirsiniz.

Sürümler

Python yorumlayıcısının v2 ve v3 olmak üzere 2 ana sürümü vardır. 2008 yılında dilde, önceki sürümlere uyumluluk dikkate alınmadan bazı önemli değişiklikleri getiren birkaç iyileştirme yapıldı. Resmi belgeler artık v3 kullanılmasını öneriyor ve v2 desteği 2020'den sonra durduruldu.

Python ile Hello, World programı

İlk başta Python ile kolay başlamak ve iki sene önce bu dili öğrenirken yazdığım meşhur Hello,World programıyla başlayalım. Ama öncesinde bir Python yazılım geliştirme ortamına ihtiyacımız var. Başlangıç için Repl.it’i tavsiye ederim. Repl.it, tarayıcınızda çalıştırabildiğiniz, çoklu dil desteği bulunan bir IDE (yazılım geliştirme ortamı)dir. Daha sonra VScode veya PyCharm’a geçebilirsiniz. Yazılım geliştirme ortamı kurduktan sonra ilk kodumuz yazabiliriz.

print() fonksiyonun görevi ekrana çıktı vermemizi sağlar. Eğer kullanıcıdan bir girdi almak istiyorsak input() fonksiyonu kullanırız. Bu öğrendiklerimiz ile bir örnek yapalım. Kullanıcıdan girdi olarak bir isim değişkeni alan ve Merhaba, girdi şeklinde bir çıktı veren bir program yazalım.

Bir değişkeni print () fonksiyonu ile ekrana yazdırırken birkaç farklı şekilde yazdırabiliriz. Örnek olarak (+) yerinde ( ,) kullanabiliriz.

İki kodu çalıştırdığımızda bir fark var , eğer farkı fark ettiysen yorum kısmına yazabilirsin :).

Evet, Bugünlük bu kadar! Farkındayım çok fazla kod yazmadık. İlk günde ilk 4 haftamızı planladık ve ilerleyen günlerde daha fazla kod yazacağız İnşallah. Bugün yazdığımız kodları aşağıdaki repl’te bulabilirsiniz.

Sevgiler…

Sorularınız varsa Telegram gruba katılabilirsiniz. Ayırca beni Twitter veya Github adresimden tıklayarak takip edebilirsiniz.

|Twitter | Instagram | Telegram| LinkedIn|

--

--

Eshagh Shahnavazi

Yazılım ve Bilgisayarlı Görü hakkında öğrenmeyi ve yazmayı seviyorum.